De ce culori acrilice?
Culorile de ulei au supravietuit timp de sute de ani, deci durabilitatea lor este bine cunoscuta si apreciata. Au insa o tendinta de ingalbenire si pierdere a vitalitatii culorilor pe masura trecerii timpului. Acrilicele nu prezinta acest dezavantaj, dar, fiind un tip de vopsele mai nou, nici nu se cunoaste bine durabilitatea lor. Cel putin, nu in termeni de sute de ani.
Atunci cand vine vorba de culoare, vopselele de ulei contin o cantitate mai mare de pigment. Acest lucru inseamna ca vei avea o pictura mai saturata, mai bogata in culori vibrante. Acrilicele in schimb au dezavantajul faptului ca tind sa se intunece putin dupa uscare, ceea ce face dificila estimarea nuantei pe care o pui pe panza.
Diferenta majora dintre vopsele pe baza de ulei si acrilice este timpul de uscare. Acrilicele se vor usca in cateva minute, maxim o ora. Uleiurile in schimb, sunt mai putin volatile, si pot necesita zile pana la saptamani de uscare (in functie de temperatura si umiditatea incaperii in care se afla pictura).
Acesta este motivul pentru care majoritatea profesorilor iti vor spune ca este bine ca incepatorii sa foloseasca acrilice. Mai ales daca ai de pictat rapid un tablou in mai multe straturi, nu vei vrea sa iti petreci luni intregi lucrand la el, asteptand cu nerabdare uscarea fiecarui strat.
Dupa pictura cu acrilice, este foarte important sa cureti repede pensulele, inainte ca vopseaua sa apuce sa se usuce la baza firelor acestora. Pe de alta parte, spalarea lor doar cu apa si sapun este mult mai facila decat in cazul uleiurilor. Pentru a spala pensulele dupa o pictura in ulei va trebui sa apelezi la terebentina sau white spirit (substante toxice).